Martin Dybdal's website

Kappadokien

Ny blog: Coding Pirates, datalogi og kreativitet

Velkommen til min nye blog!

Bloggen har jeg startet i forbindelse med, at jeg er ved at etablere en afdeling af "Coding Pirates" — en klub hvor børn og unge kan "gå til kodning og kreativ IT", lige som man kan "gå til spejder". Her vil de lære om computere som et kreativt redskab, på linje med håndarbejde eller musikundervisning, som vi kender det fra folkeskolen, bare med computere og programmering i stedet for symaskine og instrumenter. Vi skal bl.a. lege med robotter, interaktiv kunst, hjemmesider, computerspil, og måske tøj med indbygget elektronik.

De sidste 2 måneder er gået med diverse planlægning, men jeg har i snart 2 år haft projektet i tankerne, så det har taget sin tid at nå her til. Jeg har været så heldig at kunne få en masse af mine venner fra DIKU lokket med til at være frivillige, så det skal nok blive rigtig sjovt! Jeg glæder mig helt vildt til den 4. marts hvor vi starter.

Coding Pirates logo

Coding Pirates

Coding Pirates er et dansk koncept startet for ca. 1½ år siden af Martin Exner. Der er allerede afdelinger 10 forskellige steder i landet, hvor børn bliver undervist i programmering, kreativitet, og computational thinking (et emne jeg vil vende tilbage til). Idéen er at give flere mulighed for at lære den disciplin der lige nu transformerer hele vores samfund (jeg behøver bare at nævne AirBnB, MobilePay, 3D printere eller Wikileaks), men som de færreste modtager undervisning i, hverken i folkeskole eller gymnasier. Programmering er for alle, det er meget sjovere at finde på en idé og programmere den frem på skærmen, end at spille et computerspil andre har lavet! Og på gymnasialt niveau vil det være meget sjovere at kunne programmere en fysik-simulator der kan lære dig om idealgasligningen end at skrive en rapport og udføre beregningerne på papir.

Et andet mål med min deltagelse i Coding Pirates projektet, er at skabe et fællesskab om at udvikle nyt undervisningsmateriale, som folkeskolelærere og gymnasielærere kan bruge til at inddrage i deres undervisning. Der er en masse glimrende materiale på engelsk, så en del af arbejdet vil også være at få oversat engelsk-sproget materiale til dansk. Det er der stærkt behov for, siges det.

I Danmark er der som sagt 10 eksisterende Coding Pirates afdelinger og der er 15-30 børn i hver afdeling. Det hele drives af frivillige kræfter. Konceptet har eksisteret i flere år i udlandet under navne som "CoderDojo" (internationalt) og "CodeClub" (England). I England er der mere end 2000 CodeClub afdelinger! Den primære forskel mellem de forskellige koncepter er tilgangen: i Coding Pirates bliver man undervist i kreativitet med computeren, og idéen er at placere sig lidt på linje med billedkunst og musikundervisning. Når man læser om CoderDojo og CodeClub's formål, så handler det primært om at lære børnene at kode. Om der er en praktisk forskel? Ikke den store vil jeg tro. Dog tillader man sig i Coding Pirates at undervise i emner der ikke har direkte noget med programmering at gøre: 3D modellering til 3D-spil eller 3D-printere, elektronik, elektronisk musik produktion og så videre.

Hvad vil bloggen ellers handle om?

Jeg har ikke haft en blog siden 2006, en blog jeg den gang startede fordi det var sjovt at programmere selve blogging-systemet og for at lære ASP.NET. Den gang havde jeg ikke så meget at berette, så det døde hurtigt. Nu har jeg efter hånden roddet mig ud i en del projekter, hvor jeg føler det relevant at videregive mine erfaringer.

  • Coding Pirates
  • Udvikling af undervisningsmateriale til gymnasiet
  • Oversættelse af KhanAcademy til dansk
  • Computergenereret kunst
  • Brug af visualiseringer til at forstå verden. Hans Rosling gør det bedst.
  • Tanker om hvorfor IT er et mandefag og hvordan man får nedbrudt barriererne.
  • Frivilligt arbejde
  • Ph.D.-studiet
  • Mine fotografier. Billedet i toppen af dette blogindlæg tog jeg sidste år, på en ferie til Kappadokien i Tyrkiet.

Skriv mig en mail på dybber@dybber.dk, hvis du har kommentarer eller hvis jeg skal maile dig når jeg har skrevet nye indlæg til bloggen.